Joodse Pesach en Goede Vrijdag
Dit jaar begint het Joodse Pesach op zaterdag 12 april, slechts zes dagen voor Goede Vrijdag. Dat deze religieuze feesten zo dicht bij elkaar liggen, is geen toeval. Het wijst erop dat Jezus tijdens Pesach werd gekruisigd en als Jood naar Jeruzalem kwam om het te vieren.
Maar was het meer dan toeval?
De Bijbel zegt van wel. Jezus’ laatste reis naar Jeruzalem ging niet alleen om het vieren van Pesach, maar om ons Pesach te worden. Paulus schrijft in 1 Korintiërs 5:7: “Christus, ons Pesachlam, is geofferd.”
Wat betekent dat precies?
Het antwoord ligt in Exodus 12, bij het eerste Pesach. Egypte werd getroffen door plagen als Gods oordeel. Bij de tiende plaag, de dood van alle eerstgeborenen, waren ook de Israëlieten niet onschuldig – ze vereerden zelfs Egyptische afgoden. Toch bood God redding: een vlekkeloos lam werd geslacht, het bloed aan de deurposten gesmeerd, en God ging aan hen voorbij. Dit was substitutie: het lam stierf in hun plaats. Op Goede Vrijdag werd Jezus dat ware Pesachlam. Zondeloos en volmaakt offerde Hij zichzelf, zodat Gods toorn ons niet treft. Het is Zijn bloed dat ons verlost, zoals Pesach honderden jaren eerder al aankondigde.
Zo zien we dat het offer van Jezus als een rode draad door de Bijbel loopt.
Geschreven door een gemeentelid van De Kandelaar