Glimp of glorie?
Jaren geleden trokken wij zoals gebruikelijk in de zomervakantie door Frankrijk met ons tentje van camping naar camping. Wij houden van de eenvoudige natuurcampings en dan kun je in Frankrijk je hart ophalen. We hadden toen nog geen internet bij de hand, dus het was altijd een verrassing waar je terecht kwam. We waren op weg naar een camping a la Ferme in de Alpen, volgens de campinggids een weitje met zes plaatsen. We gingen de Col des Aravis over en zagen plots in de verte een klein stukje van de Mont Blanc. Wauw! De Mont Blanc!
In elke bocht zagen we auto’s aan de kant stoppen, mensen stapten uit om foto’s te maken van het stukje Mont Blanc dat te zien was. We namen zelf ook foto’s vanuit de auto, want ja, wanneer zie je nu een stukje van de Mont Blanc? Toen we dichterbij kwamen zagen we een wegwijzer naar de camping. We sloegen af en reden een hobbelweggetje vol stenen op en vroegen ons af waar we zouden belanden in de bush bush. En toen, na de laatste bocht, zagen we ineens de Mont Blanc in volle glorie! Zo dichtbij en zo volop!
We hebben onze spullen het bergweitje opgesjouwd en zaten daar een aantal dagen de Mont Blanc te bewonderen. Op de eerste rang! En ’s avonds, als we zelf al in de schaduw zaten, scheen de zon nog volop op de berg, alsof de berg zelf licht gaf.
Wat moeten wij hier verder over zeggen? Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? Zal Hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar Hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met Hem niet alles schenken? Wat zal ons scheiden van de liefde van Christus? Tegenspoed, ellende of vervolging, honger of armoede, gevaar of het zwaard? Ik ben ervan overtuigd dat dood noch leven, engelen noch machten noch krachten, heden noch toekomst, hoogte noch diepte, of wat er ook maar in de schepping is, ons zal kunnen scheiden van de liefde van God, die Hij ons gegeven heeft in Christus Jezus, onze Heer. Romeinen 8:31 – 39
Een kernwoord in dit Bijbelgedeelte is: alles. We denken vaak dat we maar een glimp van God op mogen vangen, of wachten tot de volgende bocht in ons leven dat we er iets van mee mogen krijgen.
Maar nee: God wil ons niet maar een klein stukje schenken, Hij heeft alles gegeven. Zichzelf! In Jezus Christus. Die liefde van God is gewoon in zijn volle glorie voor ons beschikbaar. Niets kan ons scheiden van Zijn liefde. En als wij zelf in de schaduw zitten, mogen we naar Hem kijken en Zijn Licht zien.
Margreeth van Sijll